El final de la verema és el final d'una gran tensió emocional.

Els raïms estan ara en els tancs, a punt per fermentar i sabem que ja és l'hora de netejar les eines utilitzades per collir i deixar-les reposar, durant un any, en un remot racó del celler i d'esbandir les caixes tacades de vermell, a causa a les pells del raïm negre collit. La recollida és un d'aquells instants que atura el temps i el marca. Finals d'agost, setembre i octubre són mesos de ritme frenètic i d'intensa labor. Els tractors desacceleren i transiten a pas lent i lineal creuant les carreteres principals. En aquesta època tot està concedit, fins i tot els conductors més exigents, són menys intransigents i pacients perquè, encara que de manera oculta i inexpressiva, els cors de les persones són sensibles a la bellesa i a la potència reveladora de la natura, que una altra vegada, ha delectat amb els fruits de la seva terra.

El final de verema és una festa i, al mateix temps, una actuació teatral impregnada de poesia. L'enòleg, amb la seva experiència, és el director d'orquestra d'aquesta gran "pièce" que ja arriba al final, i els viticultors i els tècnics són els ballarins d'aquesta pantomima, que, amb els seus moviments repetitius i agitats, arriben al moment apoteòsic : al final, l'enfrontament i la manifestació de l'evidència del que ha passat a les vinyes.

Avui en dia, diferentment del que passava antigament, en la imaginació col·lectiva el final de verema es viu com un moment de canvi: la prodigiosa transformació de matèria sòlida en líquid preciós, després de la fatiga per aconseguir-ho.

El celler ha tornat a la seva calma, les fermentacions avancen en una aparent immobilitat que amaga un profund misteri (és només al final d'aquest procés quan podem tenir una idea real de la collita), la vinya comença el seu merescut descans amb les seves fulles ja daurades , i la posta de sol avança cada dia més.

El treball responsable dut a terme pel nostre brillant equip, realitzat prèviament i destinat principalment a preservar la salut i el desenvolupament futur de les vinyes, ha permès recollir gran part del potencial productiu de les vinyes. Els raïms han assolit el grau correcte de maduresa, gaudint d'una bona salut: de fet, les mostres analitzades van ser considerades adequades per a la producció de vins bases brillants. El nostre celler ha obtingut una bona qualitat de Garnatxa, Macabeu, Pinot Noir i Xarel·lo, encara que la varietat Parellada ha tingut menor producció pel que fa la quantitat, mostrant-se, de totes maneres, ben estructurada i amb un bon potencial a desenvolupar.