"La política agrícola comuna europea ha d'orientar més per donar suport als agricultors amb els diners dels impostos, protegir el medi ambient, els animals, l'aigua, la biodiversitat i el clima. Els agricultors orgànics mostren des de fa molts anys a Alemanya i a tothom, com l'agricultura ecològica, no només a nivell econòmic, sinó també a nivell ecològic és exitosa".

La fira BioFach  se celebra a Nuremberg cada any i es posiciona com la plataforma firal més important en l'àmbit internacional de productes ecològics. La fira comprèn des de matèries primeres i aliments fins a productes tèxtils i productes de cosmètica i higiene.

Com a activitat paral·lela, a Biofach s'organitzen congressos i xerrades que tracten d'analitzar el futur tant de la indústria d'aliments ecològics com de la seva agricultura.
La participació a aquest esdeveniment representa cada any un creixement exponencial, vista la major conscienciació per part de la població sobre el consum de productes ecològics.
Al voltant de 50.000 visitants i 2.962 expositors - 804 de procedència alemanya - participen en aquest gran esdeveniment.

És rellevant veure com cada any es detecten noves línies de tendències, que ens obren la ment i ens apropen a noves costums i al mateix temps a interessants coneixements. Per exemple, l'any passat va emergir la creixent popularitat en l'ús d'algues, els superaliments i productes amb un alt índex proteic, la tendència a crear versions regionals de tendències globals de productes, la continua aposta per la creació de versions substitutives a les pastes alimentàries, les begudes alternatives, els nous formats de presentació de productes tradicionals i l'increment de productes procedents d'olis vegetals sobretot de coco i oliva.

Alguns països són molt més oberts i sensibles al canvi, altres menys disposats i amb més desconfiança, de totes maneres, gràcies a les campanyes de sensibilització que s'han dut a terme en els últims anys i que han donat els seus fruits i els seus primers resultats últimament, el consumidor ja pot triar "bio"! L'eslògan d'aquest any és "pensem menys en les calories i més en els productes químics que porten els aliments" i les samarretes dels organitzadors ho criden en veu alta.

La necessitat d'aliments saludables i naturals i l'interès pels productes orgànics ha dividit els consumidors entre "bio" i "tradicionalistes". No obstant això, molts consumidors estan convençuts que estan utilitzant productes orgànics, mentre que en realitat estan comprant productes naturals, integrals, dietètics o macrobiòtics. Això es deriva del fet que la percepció de la qualitat biològica és sovint resumida i no hi ha claredat sobre la diferència entre el biològic i el convencional.

Entre les causes que detenen la propagació i el creixement dels productes orgànics en el mercat estan el cost, la dificultat de trobar els productes regularment en els punts de venda habituals i la preparació insuficient dels comerciants respecte als productes orgànics que venen. Encara queda molt recorregut per fer, perquè tots aquests productes siguin cada vegada més assequibles!

Pel que fa els aliments, la qualitat nutricional és certament la mateixa, mentre que des del punt de vista ambiental la reducció de la contaminació (que pot derivar-se de les pràctiques agrícoles) és molt alta. Les característiques dels aliments orgànics estan constituïdes per la claredat pel que fa a l'origen de les matèries primeres, la certificació relativa del producte i la frescor i el respecte per les normes d'higiene.

Si volem saber encara més, quan parlem de "bio" ens referim a substàncies naturals, que estan presents en la naturalesa i exclouen l'ús de substàncies químiques sintetitzades per l'home com ara fertilitzants i pesticides.

El nostre Celler Lacrima Baccus des de fa molts anys utilitza una viticultura ecològica, respectuosa amb el medi ambient i amb la nostra mare terra. 2017 per a nosaltres va ser el començament d'una etapa històrica, el moment de l'obtenció dels certificats ecològics del CCPAE dels nostres caves i vins com Lacrima Baccus Reserva Rosat, Heretat de Lacrima Baccus, Mar i Cel, Rose and Clear, Âme en Noir i Icarus.

És just amb aquestes referències que ens vam presentar per primera vegada a aquest tan ben organitzat i impecable esdeveniment a la bonica ciutat de Nuremberg, amb el seu ambient antic i el poderós castell de Kaiserburg, una cosa simplement inoblidable. El nucli antic, sinònim d'encant medieval, s'estén al peu del castell i alberga nombrosos edificis històrics, esglésies espectaculars, una de les zones de vianants més grans d'Alemanya i el tradicional mercat Hauptmarkt.

Desafortunadament el temps de visitar aquesta intrigant i enigmàtica ciutat és molt escàs, ja que el ritme frenètic de la fira no ens deixa temps ni per prendre l'aire fresc de Baviera i això és molt bona senyal!

Entrant a la fira es percep el perfum penetrant de les espècies, els colors viscuts i discrepants i la veritable essència natural dels aliments. Gastronomia és plaer, felicitat i el factor principal per definir la identitat humana. Menjar i beure són actes de coneixement que no acaben en el simple fet de consumir, sinó que produeix ecos en la memòria.

En els primers moments d'emoció implacable típica dels "novells" que no saben esperar, vam rebre durant el primer dia un públic més enfocat a reunions i a presenciar seminaris organitzats per cada Hall, i en els següents dies el discret interès es va concretar en bons contactes en diferents països.

No hi ha dubte que és una fira molt interessant que ens fa descobrir nous productes i noves tècniques de producció ecològica que abasten des de la mel fins l'oli i les xufes, un esdeveniment imprescindible on hi ha molt a descobrir i molt més que aprendre!